Du har säkert undrat var tomma tändare ska slängas, och svaret är ganska enkelt. Tomma tändare sorterar du som restavfall, vilket helt enkelt betyder att de ska hamna i soppåsen.
Restavfall är allt det avfall som återstår när du har tagit hand om ditt matavfall, farliga avfall, elavfall, grovsopor, förpackningar och tidningar. Det är med andra ord det som inte passar in någon annanstans.
När ditt restavfall samlas in, hamnar det i deponier eller förbränns för att generera el och fjärrvärme. Så, när du står där med en tom tändare och undrar var den hör hemma, är svaret enkelt: i soppåsen. På så sätt kan du göra din del för att hantera avfallet på ett ansvarsfullt sätt och bidra till energiproduktionen.
Vad är en tändare egentligen?
Tändaren, den lilla handhållna eldsprutan, är ett föremål som har funnits med oss i åratal och som ger oss möjligheten att skapa eld när vi behöver det. Det finns olika variationer av tändare, men de flesta använder bränslen som bensin eller lägre kolväten såsom propan och butan för att tända lågan.
Tändprocessen i en tändare är fascinerande – gnistor bildas när metall gnids mot en speciell tändsten. Det är dessa gnistor som antänder bränslet och ger oss vår eld. Vissa tändare använder mineraler för att möjliggöra piezoelektrisk tändning, medan andra är helt elektroniska och drivs av uppladdningsbara batterier.
Tändaren är känt för sin användning i samband med cigaretter och har därför fått smeknamnet "cigarettändare". Den är vanligtvis kompakt och lätt att bära med sig, med en genomsnittlig storlek på cirka 5-7 cm i höjd och 1-2 cm i bredd. Dessa små eldsprutor finns tillgängliga i många olika butiker och prisklasser, från prisvärda varianter till de mer exklusiva som kan fyllas på när bränslet tar slut, som stormtändare.
Så nästa gång du ser en tändare, tänk på den som din lilla eldkastare i fickan som kan väcka lågan när du behöver den som mest.
Läs även: Hur fyller man en clippertändare med gas?
Komentarze